Wednesday, March 03, 2021

Case Studies, Institutional

Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects

Zaha Hadid Architects

The Zaha Hadid Architects –designed Heydar Aliyev Center in Baku, Azerbaijan, challenges notions of geometry and gravity—with nary a right angle in sight. Iraqi-British architect Zaha Hadid designed The Heydar Aliyev Center. It is a 57,500 m² building complex in Baku, Azerbaijan. For its distinctive architecture and flowing, curved style that eschews sharp angles. its noted world wide. Here we bring a complete case study on ArchiVerse

Heydar Aliyev Center
Heydar Aliyev Center

PURPOSE

As a part of the previous Soviet Union, the architecture and urbanism of Baku. The capital of Azerbaijan on the Western shoreline of the Caspian Sea was vigorously affected. Azerbaijan has put vigorously in modernizing and building up Baku’s foundation and design, withdrawing from its tradition of regulating Soviet Modernism.

Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects
Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects

ARCHITECT: ZAHA HADID ARCHITECTS

Zaha Hadid Architects was appointed as the architect of the Heydar Aliyev Center after a competition in 2007. The Center, intended to turn into the essential structure for the country’s social projects, parts from the inflexible and regularly great Soviet design that is so pervasive in Baku, trying rather communicate the sensibilities of Azeri culture and the idealism of a country.

Architect zaha hadid
Architect zaha hadid

DESIGN CONCEPT

The plan of the Heydar Aliyev Center sets up a consistent, fluid connection between its encompassing plaza and the structure’s interior. The plaza, as the ground surface; open to all as a feature of Baku’s metropolitan fabric, ascends to encompass a similarly open interior space and characterize a grouping of function spaces committed to the aggregate festival of contemporary and customary Azeri culture. Expound developments, for example, undulations, bifurcations, folds, and enunciations adjust this court surface into a structural scene that plays out a huge number of capacities: inviting, grasping, and coordinating guests through various degrees of the inside.

With this gesture, the structure obscures the customary separation between architectural object and metropolitan scene, building envelope, and metropolitan court, figure and ground, inside, and outside.

Heydar Aliyev Center site plan
Heydar Aliyev Center site plan
Heydar Aliyev Center Floor Plans
Floor Plans
Heydar Aliyev Center floor plan
floor plan

GEOMETRY

One of the most basic yet challenging elements of the project was the design advancement of the structure’s skin. Our desire to accomplish a surface so persistent that it seems homogenous required an expansive scope of various capacities, development rationales and specialized frameworks must be united and incorporated into the structure’s envelope. Advanced computing took into account the consistent control and correspondence of these complexities among the various project members.

Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects section
Heydar Aliyev Center section – 1

The Heydar Aliyev Center essentially comprises of two working together with systems: a solid structure joined with a space frame system. To accomplish huge column-free spaces that permit the guest to encounter the smoothness of the interior, vertical basic components are absorbed by the envelope and curtain wall system. The specific surface geometry cultivates flighty auxiliary arrangements, for example, the presentation of bent ‘boot sections’ to accomplish the backward strip of the surface from the beginning the West of the structure, and the ‘dovetail’ tightening of the cantilever radiates that help the structure envelope toward the East of the site.

MATERIALITY

Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects material
Heydar Aliyev Center material
Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects material
Heydar Aliyev Center material

The space outline framework empowered the development of a freestyle structure and saved huge time all through the development process, while the base was created to consolidate and adaptable connection between the unbending network of the space outline and the free-shaped exterior cladding creases. These creases were derived from a process of complex calculation, utilization, and aesthetic. Glass Fiber Reinforced Concrete and Glass Fiber Reinforced Polyester were picked as ideal cladding materials, as they take into consideration the ground-breaking versatility of the structure’s plan while reacting to different useful requests identified with an assortment of circumstances: plaza, temporary zones, and envelope.

STRUCTURE

To underline the ceaseless connection between the structure’s outside and inside, the lighting of the Heydar Aliyev Center has been painstakingly thought of. The lighting plan methodology separates the day and late evening perusing of the structure. During the day, the structure’s volume mirrors light, continually changing the Center’s appearance as per the hour of the day and survey viewpoint. The utilization of semi-intelligent glass gives tempting looks inside, exciting interest without uncovering the liquid direction of spaces inside. Around evening time, this character is continuously changed using lighting that washes from the inside onto the outside surfaces, unfurling the proper creation to uncover its substance and keeping up the smoothness between inside and outside.

Heydar Aliyev Center struct
Heydar Aliyev Center structure
Heydar Aliyev Center struct
Heydar Aliyev Center structure
Heydar Aliyev Center struct
Heydar Aliyev structure

Similarly, as with the entirety of the work, the Heydar Aliyev Center plan advanced from our examinations and exploration of the site’s geology and the Center’s function inside its more extensive social scene. By utilizing these lucid connections, the plan is inserted inside this unique circumstance; unfurling the future social opportunities for the country.

structure
Heydar Aliyev Center case study / Zaha Hadid Architects

Project Credits:
Project: Heydar Aliyev Cultural Center, Baku, Azerbaijan
Owner: Republic of Azerbaijan
Client: DIA Holding
Architect: Zaha Hadid Architects, London—Zaha Hadid, Hon. FAIA, Patrik Schumacher (design); Saffet Kaya Bekiroglu (project and design architect); Sara Sheikh Akbari, Shiqi Li, Phil Soo Kim, Marc Boles, Yelda Gin, Liat Muller, Deniz Manisali, Lillie Liu, Jose Lemos, Simone Fuchs, Jose Ramon Tramoyeres, Yu Du, Tahmina Parvin, Erhan Patat, Fadi Mansour, Jaime Bartolome, Josef Glas, Michael Grau, Deepti Zachariah, Ceyhun Baskin, Daniel Widrig, Murat Mutlu (project team)
Local Architect/Main Contractor: DIA Holding
Structural Engineering: AKT; Tuncel Engineers; MERO
Façade Consultant: Werner Sobek
Mechanical Engineering: GMD Engineers
Acoustical Consultant: Dbkes, Mezzo Studio
Lighting Consultant: MBLD
Fire Consultant: Etik Engineering
Exterior Skin Panel Contractor: Arabian Profile
Auditorium Fabricator: Sunset-Colour
Multipurpose Hall Contractor: Betako
Interior Skin Contractor: Lindner Group
Prefabricated Roofing Panel System Contractor: Limit
Façade Contractor: Dekoral Aygun
Pool Consultant: Wet Design
Size : 57,519 square meters (619,129 square feet)
Cost: Withheld


close

Don’t miss an Important Case study!

We don’t spam! Read our privacy policy for more info.

Leave a Reply